Uygulayıcılar:
Prof. Dr. Fisun Akdeniz ve Uzm. Psk. Itır Camcıoğlu
Yer:
İstanbul Psikoloji ve Danışmanlık(Dr. Esengül Kayan)
Tarih:
20 Mart – 8 Mayıs 2019
Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi nedir?
Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi mindfulness (bilinçli farkındalık) alıştırmalarını bilişsel terapi araçları ile birleştiren kanıta dayalı bir grup terapisi modelidir. Bu tedavi modeli depresyon alevlenmelerini önlerken depresyon, anksiyete ve stresle baş etmede kalıcı pratik yöntemler öğretir. 8 hafta haftada bir kez iki saatlik seanslarda farkındalık alıştırmaları ve meditasyonları ile beraber düşünce sistemi, zihin ve duyguların bağlantıları öğretilir. Beşinci haftadan sonra bir günlük farkındalık alıştırmalarının pekiştirildiği sessizlik günü düzenlenir. Seansların olmadığı günler de alıştırmalar en az 45 dakika tekrarlanmalıdır.
Kimin için?
Düşünce, duygu ve beden etkileşimini öğrenmek depresyon, anksiyete, dikkat dağınıklığı ve stres belirtileri ile baş etmek isteyenler davetlidir.
Mindfulness terapinin olmazsa olmazları nelerdir?
Farkındalık pratikleri günlük rutininiz olsun.
Pratikler için zaman bulmaya çalışmayın, zaman yaratın.
Pratikleriniz ile ilgili günlük tutun.
Meditasyon, mindfulness ve farkındalık öğretisiyle ilgili ayırımı iyice öğrenin.
Bunu tek başınıza yapabileceğinize inanın.
Beden ve zihin farkındalığının keyfini çıkarın.
Her işe tek tek odaklanın ve anda olmayı unutmayın.
Ne öğreneceksiniz?
1. Hafta (20 Mart 2019 Çarşamba 18:00-20:30):
Mindfulness alıştırmalarına hazırlık seansıdır. Bu haftada otomatik pilotu devre dışı bırakmayı öğreneceksiniz. Bedeniniz ve zihninizle tanışacaksınız. Beden tarama egzersizini öğreneceksiniz. İlk hafta öğrendiklerinizi günlük rutininize taşıyacaksınız.
2. hafta (27 Mart 2019 Çarşamba 18:30-20:30)
Farkındalık alıştırmalarında derinleşme seansıdır. Zihninizden geçen düşünceleri ve dirençlerimizi- engellerimizi fark etme üzerine çalışılır. Mindfulness günlük hayatınıza alabilmek için doğru zihinsel yaklaşımlar geliştirmenize yardımcı olunur. Günlüğümüze yazdığımız günlük alıştırmaların üzerinden geçilir ve nefes hissetme alıştırmaları çeşitlendirilir.
3. Hafta (3 Nisan 2019 Çarşamba 18:30-20:30)
Fiziksel-bedensel farkındalığı arttırma seansıdır. Farkındalıkla hareket etmek adına mindful yürüme alıştırması yapılır. Nefes hissetme ve oturma alıştırmaları eklenir.
4. hafta (10 Nisan 2019 Çarşamba 18:30-20:30)
Anda kalmaya izin verirken, bizi zorlayan düşünceler ile başa çıkma öğrenilir. Durmayan düşünceler ve olumsuz düşünceler strese neden olur. Bu seansta işimize yaramayan düşüncelerin farkına varıp bunları keşfetmek üzerine konuşulur. Meditasyon yaptığımız sırada zihnimizden geçen düşüncelere bir kaşif gibi objektif bakış açısı ile bakmayı öğreniriz.
5. Hafta (17 Nisan 2019 Çarşamba 18:30-20:30)
Zorluğu farketme ve güçlükleri kabul etmek için doğru atmosferi inşa etmek seansıdır. Direnç göstermek yerine kabul etmeyi üzerine çalışılır. Bu bölümde bizi rahatsız eden düşüncelerde kalmave insan olmanın bu demek olduğu alıştırmaları yapılır.
6. Hafta (24 Nisan 2019 Çarşamba 18:30-20:30)
İnsanın düşüncelerden ibaret olmadığı onların sadece birer düşünce olduğunu fark etmesine yönelik egzersizler yapılır. Bu seansta katılımcılar kendi hikayelerini fark ederler. Ve bunun sadece bir hikaye olduğunu kesin bir gerçek olmadığını anlamaya yönelik egzersizler yapılır. Kendimize sevgi ve şefkatle yaklaşma öğretilir.
Sessizlik günü (27 ya da 28 Nisan 2019 grubun isteğine göre belirlenecektir)
7. Hafta (1 Mayıs 2019 Çarşamba 18:30-20:30)
Kendine bakma ve kendini koruma alıştırmaları ile günlük olumsuzluklarla başa çıkma öğrenilir. Sevgi dolu nezaket ve şefkat alıştırmaları ile hayattan zevk almayı artırma amaçlanır.
8. Hafta (8 Mayıs 2019 Çarşamba saat 18:30-20:30)
Mindful ve farkındalıkla yaşama pekiştirilir. Şimdiye kadar öğrenilmiş ve pratikleri yapılmış alıştırmalardan size yarayanları üzerinde durulur. Mindfulness ile ilgili öğrenilen ve alıştırmaları yapılan herşey ile yaşamak amaçlanır. Hareket planları geliştirilir.